U KORIŠTENJU AI PREDVODE IRSKA I MALTA

Svega sedam posto poduzeća u EU koristi umjetnu inteligenciju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umjetna inteligencija (AI) jedan je od ključnih pokretača gospodarskog razvoja, a njeno korištenje ima brojne prednosti za poslovanje. Može ponuditi rješenja za mnoge izazove, poput liječenja bolesti ili smanjenja negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš. Također, AI daje strojevima i sustavima sposobnost da analiziraju svoje okruženje i donose odluke s određenim stupnjem autonomije.

U 2020. godini na području Europske unije, samo 7 posto poduzeća s minimalno 10 zaposlenih koristilo je umjetnu inteligenciju u poslovanju. Od toga je 2 posto koristilo strojno učenje za internu analizu velikih podataka, a 1 posto je interno analiziralo velike podatke uz pomoć obrade prirodnog jezika, generiranja prirodnog jezika ili prepoznavanja govora.

Usluga chata, gdje su chatbot ili virtualni agent generirali odgovore kupcima na prirodnom jeziku, korištena je u 2 posto poduzeća. Isti udio poduzeća, 2 posto, koristio je uslužne robote koji se odlikuju određenim stupnjem autonomije, na primjer za obavljanje čišćenja, opasnih ili ponavljajućih zadataka kao što su čišćenje otrovnih tvari, razvrstavanje predmeta u skladištu, pomoć kupcima u kupnji ili na mjestima plaćanja itd.

Irska u vrhu, Hrvatska u EU prosjeku

Foto: Eurostat

Među državama članicama EU-a, Irska je zabilježila najveći udio poduzeća (23 posto) koja su koristila bilo koju od četiri razmatrane aplikacije za umjetnu inteligenciju u 2020. godini. Ostale zemlje sa široko prihvaćenim tehnologijama umjetne inteligencije bile su Malta (19 posto), Finska (12 posto) i Danska (11 posto).

Nasuprot tome, manje od 10 posto poduzeća koristilo je bilo koju od četiri aplikacije za umjetnu inteligenciju u 2020. u svim ostalim državama članicama. Najmanji udjeli zabilježeni su u Latviji (2 posto), Sloveniji, Mađarskoj, Cipru (po 3 posto) i Poljskoj (4 posto).

U Hrvatskoj taj udio iznosi 6 posto.

Izvor: Eurostat

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.