NOVI PROBLEMI ZA GOOGLE

Nizozemska agencija za nadzor privatnosti preporučuje školama i fakultetima da odbaci Google

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nizozemska agencija za zaštitu podataka Autoriteit Persoonsgegevens preporučila je Ministarstvu pravosuđa, sveučilištima i školama da prestanu koristiti Googleove usluge, poput e-pošte i pohrane u oblaku jer nisu u skladu s europskim zakonima o privatnosti, prenio je financijski i poslovni list Financieele Dagblad, u čijem su posjedu povjerljivi dokumenti.

AP-ova kritika američkog softverskog diva bila je “neobično snažno sročena”, navodi list. Navodi se kako upotreba Googleovih usluga, kao što su Gmail, Meet, Sheets, Docs i Classroom često koristi, ali kako sveučilišta i škole ne znaju kako, gdje i u koju svrhu se obrađuju osobni podaci studenata i učenika. Naime, nizozemski ministri dali su slične komentare u ožujku ove godine.

Vijest dolazi uslijed europske zabrinutosti zbog rastućeg utjecaja američkih softverskih tvrtki i njihovih implikacija na privatnost. Događanja će s velikim zanimanjem pratiti ostale članice EU, rekao je za stručnjak za privatnost Paul Breitbarth. „Regionalno nadzorno tijelo u Njemačkoj donijelo je sličan zaključak (kao i AP) ranije“, rekao je.

Izvor: DutchNews

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.