JAČANJE AUTONOMIJE

EU želi povećati kapacitete za proizvodnju čipova

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedostatak čipova ozbiljno je pogodio automobilsku i tehnološku industriju u zadnjih godinu dana, a Europska unija sada planira povećati svoje proizvodne kapacitete, prenosi Reuters.

Povjerenik Europske komisije Thierry Breton u petak će se u Bruxellesu sastati s izvršnim direktorom američkog Intela Patom Gelsingerom, a istog će dana održati i videokonferenciju s Marijom Marced, predsjednicom europskog ogranka tajvanskog diva TSMC-ja, s ciljem pregovora o izgradnji nove tvornice.

“Jačanje naše autonomije ne podrazumijeva izolaciju u svijetu u kojem su i lanci opskrbe globalni. Paralelno istraživanju mogućnosti za povećanje europskih kapaciteta nastavit ćemo graditi mostove s međunarodnim partnerima, ali mi ćemo imati glavnu riječ”, rekao je Breton.

Prema tvrdnjama izvora u Bruxellesu, Breton želi nagovoriti nekog od velikih proizvođača čipova da u EU izgradi tvornicu i time Europi osigura pristup najnaprednijoj proizvodnoj tehnologiji tijekom sljedećeg desetljeća.

Međutim, analitičari upozoravaju kako bi se velika tvornica u Europi mogla pokazati strateškom pogreškom jer se na Starom kontinentu ne proizvode pametni telefoni ni ostala potrošačka elektronika koja zahtijeva najnaprednije procesore, što znači da ne postoji ni održivo tržište.

Izvor: Reuters/Hina

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.