JLS
STUDIJSKA POSJETA

Tri župana i gradonačelnici upoznali mađarske primjere dobrih praksi u komunalnom gospodarstvu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Delegacija hrvatskih jedinica lokalne i područne samouprave te komunalnih društava posjetila je Budimpeštu i grad Siofok na jezeru Balaton u sklopu veće studijske posjete čiji je cilj upoznati dobre prakse drugih europskih država u komunalnom gospodarstvu.

Održan je i sastanak s hrvatskim veleposlanikom u Mađarskoj Mladenom Andrlićem koji je tom prilikom upoznao župane Ivana Anušića, Damira Dekanića i Igora Androvića s gospodarskim i infrastrukturnim trendovima, a poseban naglask bio je na funkcioniranju mađarske regionalne i lokalne vlasti.

Jedan od naznačenih prioriteta gradova Ludbrega i Daruvara je veće korištenje geotermalnih izvora, istaknuli su tom prilikom gradonačelnici Dubravko Bilić i Damir Lneniček. Iskazali su interes za korištenje geotermalnih potencijala, bilo u obliku proizvodnje obnovljive energije ili kao sredstva za jačanje turističke ponude, primjerice kroz intenzivniju izgradnju termalnih i SPA sadržaja, u čemu je Mađarska postigla zapažene rezultate.

Održan je i sastanak delegacije u Udruzi mađarske lokalne samouprave TOOSZ te je organizirana posjeta budimpeštanskom pročistaču otpadnih voda kapaciteta 1,8 milijuna ekvivalent stanovnika, koji je označen kao jedan od uspješnijih i značajnijih pročistača u ovom dijelu Europe. Nakon početne suradnje s globalnom komunalnom tvrtkom Suez postrojenje se ponovno nalazi u vlasništvu lokalnih vlasti, posluje profitabilno te uspješno primjenjuje svoj model u okolnim zemljama, uključujući upravljanje sličnim uređajima u Subotici te u Albaniji i drugim zemljama.

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.