JLS
LUČKA UPRAVA ROVINJ RAZVIJA JOŠ JEDAN PROJEKT

Rovinj dobiva novu luku sa 375 vezova, parkiralištem, sunčalištem i video nadzorom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stanovnici Grada Rovinja će na nadolazeći blagdan zaštitnice Svete Eufemije i Dana Grada koji se obilježava u rujnu imati dodatan razlog za slavlje. Naime, 15. rujna svečano će se otvoriti i nova komunalna luka San Pelagio čiji su radovi dovršeni još u svibnju, priopćili su iz Grada Rovinja.

“Uspješno smo okončali još jedan kapitalni infrastrukturni projekt u našem gradu, koji će uvelike pridonijeti rasterećenju gradske luke Andana u samom centru grada. Iako smo inicijalno planirali izgradnju 250-300 vezova u novoj luci, zbog velikog je broja zahtjeva za vezom taj broj povećan na ukupno 375 vezova, isključivo za plovila građana za osobne namjene”, izjavio je gradonačelnik Rovinja, Marko Paliaga.

Kako stoji u priopćenju, planirani vezovi namijenjeni su plovilima do 6 metara, od toga će manji broj vezova biti i za plovila do 8 metara dok je 10 vezova predviđeno za brodice do 10 metara.

Kompletna opremljenost

Svaki ponton biti će opremljen ormarićima za opskrbu strujom, vodom i hidrantskom (protupožarnom) mrežom, a cijena korištenja istih biti će paušalna i obračunata kao naknada u računu za vez. Valja napomenuti i kako će kompletna sjeverna luka biti pod sustavom video-nadzora, a u sklopu iste  predviđeno je i parkiralište koje je uvršteno u 4. zonu, odnosno besplatno je za stanovnike, priopćili su iz Grada Rovinja.

Novo sunčalište

Nova će luka donijeti dodatnu vrijednost sjevernom dijelu grada, a od nje neće imati koristi samo vlasnici brodica, već i ostali građani i gosti s obzirom da je s vanjske strane lukobrana izgrađeno i sunčalište s ulegnućima za ležanje i prostirku te stepenicama za ulaz u more.

Položaj i oblik lukobrana definirani su u skladu s uvjetima Konzervatora te oblikovanjem projektanta arhitekture i rezultatima dobivenim pomoću numeričkog modeliranja deformacije valova. Poprečni presjek lukobrana složenog je karaktera, također je djelomično uvjetovan Konzervatorima (u smislu njegove apsolutne visine), estetskim zamislima arhitekta te funkcionalnim detaljima projektanta pomorskih građevina. Poprečni presjek lukobrana je atipičan, a najsličniji je vertikalnom tipu lukobrana, stoji u priopćenju.

Kako navode iz Grada Rovinja, ukupna vrijednost investicije iznosi 53.312.039,53 kn koju su većim djelom pokrili Grad Rovinj i Lučka uprava, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 8,5 milijuna kuna te Istarska županija 1,6 milijuna kuna.

Glavni projektant je Alan Kostrenčić, iz Kostrenčić i Krebel – arhitekti d.o.o., a radove su izvele tvrtke Pomgrad inženjering d.o.o., Vodogradnja Rijeka d.o.o. , BSK commerce d.o.o., te Vodogradnja Rijeka d.o.o.

Trenutno se na lokaciji odvijaju posljednji radovi sanacije i uređenja gradilišta.

Planirana izgradnja lukobrana u svrhu zaštite južne luke

I dok je projekt Sjeverne luke San Pelagio priveden kraju, Lučka uprava Rovinj razvija još jedan projekt strateške važnosti. Riječ je o izgradnji Sjevernog lukobrana na otoku Sv.Katarina, projekt koji je Lučka uprava nedavno dostavila Istarskoj Županiji kako bi isti kandidirala za dodjelu Europskih strukturnih i investicijskih fondova, priopćili su iz Grada Rovinja.

Siguran vez za plovila linijskog prometa

Nakon izgradnje sjevernog lukobrana, planirana je izgradnja južnog  u nadmorskoj dužini od oko 183 m koji će se preklapati s lukobranom ACI marine i tako zatvoriti direktan prodor razornih valova iz smjerova jugozapada, sjeverozapada i zapada te će se omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva. Na taj će se način, osim zaštite gradske luke od vanjskih i plimnih valova riješiti i dugogodišnji problem nedostatnog broja vezova u našem gradu.

Procijenjena je vrijednost izgradnje oba lukobrana iznosi 8.667.286 eura, priopćili su iz Grada Rovinja.

Izvor: Grad Rovinj

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.