SAD I ŠVICARSKA GLAVNI TRGOVINSKI PARTNERI

Unatoč smanjenju trgovine, u prošloj godini povećan uvoz i izvoz lijekova

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podaci Eurostata pokazali su kako se prošle godine povećao uvoz i izvoz lijekova i farmaceutskih proizvoda u većini država članica EU-a unatoč općenitom smanjenju trgovine nakon izbijanja pandemije Covid-19.

Slovenija je zabilježila najveći porast uvoza lijekova (+ 31%) i drugi najveći rast izvoza (+42%), dok je Grčka zabilježila najveći porast izvoza lijekova (+ 48%), pokazuju podaci iz nedavno objavljenih podataka o međunarodnoj trgovini robom.

Osim toga, glavno odredište izvoza medicinskih i farmaceutskih proizvoda izvan EU bile su Sjedinjene Države (34% izvoza proizvoda iz EU), zatim slijedi Švicarska (12%), Ujedinjeno Kraljevstvo(8%) i Kina (6%)

Uvoz ljekovitih i farmaceutskih proizvoda u EU dolazio je uglavnom iz Švicarske (čineći 35% uvoza proizvoda u EU), zatim iz Sjedinjenih Država (28%), te iz Velike Britanije (12%).

U razdoblju između 2019. i 2020. izvoz medicinskih i farmaceutskih proizvoda u Sjedinjene Države i Švicarsku se povećao za 20%, dok je izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo pao za 15%.

Izvor: Eurostat

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.