OPORAVAK OD PANDEMIJE

Kina je u lipnju zabilježila veliki rast izvoza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako se svijet nastavlja oporavljati od posljedica pandemije, naglo raste potražnja za proizvodima kineske proizvodnje. Tako je zabilježen ogroman rast izvoza, ponajprije u SAD i Latinsku Ameriku.

Izvoz je prošlog mjeseca u američkim dolarima dosegao 281 milijardu dolara, što je 32% više u odnosu na godinu prije, pokazuju kineski carinski podaci objavljeni u utorak. To je najbrža stopa rasta od veljače i daleko veća od prognoze rasta od 23% Reutersovih analitičara.

Globalna potražnja pomogla je u povećanju izvoza, rekao je Li Kuiwen, glasnogovornik Generalne carinske uprave. Li je novinarima u Pekingu rekao da su isporuke u Sjedinjene Države i Latinsku Ameriku posebno jake.

U posljednje vrijeme bilo je nekoliko zabrinjavajućih znakova za kinesko gospodarstvo i njegovu ulogu u globalnoj trgovini jer su troškovi uvezene robe rasli, a istovremeno su se dogodili i poremećaji u lancima opskrbe privremenim zatvaranjem ključnih luka u Južnoj Kini. Također, na aktivnost se odrazila i nestašica energije u važnim čvorištima za proizvodnju i izvoz u zemlji.

Uvoz je također narastao na 230 milijardi dolara, što je 37% više u odnosu na godinu prije. U usporedbi s istim razdobljem 2019., porastao je više od 40%. Li, kineski carinski dužnosnik, rekao je da je porast vrijednosti uvoza dijelom posljedica sve većih troškova globalnih roba.

Li je također rekao u utorak da se zaostatak u pomorskim lukama u Južnoj Kini počeo smanjivati. Operacije u Yantianu, važnoj kontejnerskoj luci u Shenzhenu, već su se normalizirale.

Izvor: CNN

 

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.