NOVA REGIJA U OBLAKU

Google ulaže milijardu eura u izgradnju dva nova podatkovna centra u Njemačkoj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tehnološki div Google objavio je da planira uložiti milijardu eura u izgradnju dva nova podatkovna centra u Njemačkoj, kako bi učvrstio poziciju na tržištu i izbjegao regulatorne i pravne probleme, piše Hina.

„Podatkovni centar u Hanauu bit će svega 20 kilometara udaljen od najvećeg svjetskog internetskog središta DE-CIX-a“, rekao je Philipp Justus čelnik Googlea za središnju Europu.

Četverokatnica iskoristive površine oko 10 tisuća četvornih metara u potpunosti će postati operativna iduće godine, dodao je.

Osim toga, Google će uspostaviti novu regiju u oblaku u Berlin-Brandenburgu, premda nije precizirao gdje će se novi podatkovni centar nalaziti.

Glavna svrha Googleovih regija u oblaku jest približiti klijentima usluge tvrtke, a znatno će se poboljšati i brzina prijenosa podataka u usporedbi s onom preko Atlantika.

Google u sklopu te investicije planira također povećati količinu električne energije dobivene iz obnovljivih izvora za potrebe opskrbe novih podatkovnih centara, koji troše puno struje, piše Hina.

Engie Deutschland njegov lokalni energetski partner u narednim će godinama njemačku elektroenergetsku mrežu opskrbiti s više od 140 megavata (MW) električne energije dobivene iz energije Sunca i vjetra, priopćio je Google.

Kako prenosi Hina, plan će zahtijevati izgradnju nove fotonaponske elektrane kapaciteta 39 megavata i 22 vjetroelektrane, kako bi od 2022. godine, u svakom trenutku, oko 80 posto energije isporučene Googleovoj infrastrukturi potjecalo iz izvora bez emisija ugljičnog dioksida.

Izvor: Hina

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.