PROBLEMI NA TRŽIŠTU

Toyota smanjuje proizvodnju zbog nestašice čipova

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je kako će u rujnu smanjiti proizvodnju širom svijeta za 40% zbog nestašice mikročipova i pandemije koronavirusa.

Najveći svjetski proizvođač automobila imao je u planu sljedeći mjesec proizvesti gotovo 900.000 automobila, a ta se brojka sada smanjila na 540.000 vozila. Novi automobili često uključuju desetke mikročipova, no Toyoti je koristilo to što je imala veću zalihu čipova, zahvaljujući svom planu kontinuiteta poslovanja, razvijenog nakon potresa u Fukushimi i nuklearne katastrofe 2011. godine. Međutim, dionice Toyote pale su u četvrtak za 4,4%, što je njihov najveći dnevni pad od prosinca 2018.

Poslovno okruženje postalo je nestabilno i nepredvidivo radi ponovnog rasta broja zaraženih koronavirusom, nestašice poluvodiča i poskupljenja sirovina, objavila je Toyota ranije ovog mjeseca. Naime, japanska je kompanija u drugoj polovici srpnja i početkom kolovoza zaustavila montažne linije u nekim tvornicama u Japanu, zbog širenja zaraze u Vijetnamu koje je ograničilo isporuke dijelova. Također, proizvodnja je u srpnju obustavljena i u tri tvornice u Tajlandu radi nestašice dijelova koju je prouzročila pandemija.

Izvor: B Media/BBC

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.