Ponedjeljak, 24 siječnja

Eurostat: Hrvatska nakon Irske ima najveći rast BDP-a u prvom tromjesečju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na prethodno Hrvatska je uz Irsku imala najveći porast BDP-a ,pokazuju podaci Eurostata.

BDP Irske porastao je za 7.8 posto, a Hrvatske za 5.8 posto

Najveći pad zabilježen je u Portugalu, gdje je BDP u prvom tromjesečju u odnosu na prethodno manji za 3.3 posto, zatim slijedi Slovačka s padom od 2 posto.

Prema podacima Eurostata, hrvatski je BDP u prvom tromjesečju ove godine za 0.9 posto niži u odnosu na isto razdoblje lani.

Na razini Europske unije, BDP je u prvom tromjesečju u odnosu na prethodno blago pao za 0.1 posto.

Najveći pad BDP-a na godišnjoj razini bilježio je u prvom tromjesečju Portugal, za 5,4 posto.

Slijede Austrija i Španjolska s padom aktivnosti za 4,5 odnosno 4,3 posto.

Hrvatska je među zemljama EU-a s najblažim padom aktivnosti, za 0,9 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju smanjene su 6,9 posto.

Belgija i Italija bilježile su najblaži pad, za 0,6 odnosno 0,8 posto, a u skupini je i Finska gdje su aktivnosti smanjene jedan posto.

Najsnažniji rast BDP-a na godišnjoj razini bilježila je Irska, za 12,8 posto, zatim slijede Estonija i Luksemburg gdje su aktivnosti porasle pet odnosno 4,9 posto

Irska je na početku ove godine bila u prednosti i rastom BDP-a na tromjesečnoj razini, za čak 7,8 posto, oporavivši se od 4,4-postotnog pada na kraju prošle godine.

Eurostat izdvaja Hrvatsku među zemlje s najsnažnijim rastom aktivnosti na tromjesečnoj razini s 5,8 postotnim rastom u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 4,1 posto.

Slijede Estonija i Grčka s rastom BDP-a od 4,8 odnosno 4,4 posto.

Najveći pad aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježio je Portugal, za 3,3 posto, zatim slijede Slovačka s 2-postotnim padom, te Njemačka i Latvija gdje su aktivnosti smanjene 1,8 odnosno 1,7 posto, pokazali su podaci Eurostata.

Izvor: Eurostat

 

Podijeli.

Komentiranje nije dozvoljeno.